Een groen dak

Een groen dak is – het woord zegt het al – een dak dat bedekt is met begroeiing. Er zijn verschillende soorten groene daken: daken begroeid met lage niet-beloopbare begroeiing zoals sedum, of met gras (beloopbaar of niet-beloopbaar). Deze daken zijn vooral bedoeld als isolatie. Ook zijn er daktuinen met hogere begroeiing – eventueel in potten – vooral bedoeld ter vergroting van het wooncomfort. Niet ieder dak is geschikt voor elke soort. Veel hangt af van de draagkracht van het dak, de dakhelling en de ligging ten opzichte van de zon.

Voordelen groene daken

Groene daken hebben allerlei voordelen:

  • Ze dragen bij aan een duurzame en gezonde stad door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Hoe dikker het dak, hoe groter dit effect is.
  • Een groen dak weerkaatst het zonlicht, terwijl traditionele dakbedekking in de zomer wel 70 graden Celsius kan worden. Daardoor helpt het tegen het opwarmen van de stad op zomerse dagen.
  • Ook biedt de beplanting isolatie voor de woningen eronder. Deze hebben minder last van zomerse hitte en winterse kou. En hun energieverbruik en CO2-uitstoot dalen op die manier.
  • Het verlengt de levensduur van het dak, doordat er minder grote temperatuurschommelingen plaatsvinden. Ook beschermt het tegen schadelijke UV-straling. Dit scheelt kosten voor onderhoud en vervanging.
  • De daken zorgen voor geluidsreductie.
  • De vegetatie van een groen dak biedt voedsel, schuil- en nestgelegenheid aan insecten en vogels. Hiermee draagt het bij aan het herstel van de biodiversiteit in de stad.
  • De beplanting filtert fijnstof uit de lucht en verbetert zo de luchtkwaliteit in de stad.
  • Combineer zonnepanelen met een groen dak. Zonnepanelen werken namelijk minder efficiënt als ze erg warm zijn. Het koelere groene dak zorgt voor een hogere energie-opbrengst.
  • Groene daken zijn zoveel mooier! Niemand kijkt graag uit op een saai grijs dak met bitumen of kiezels, terwijl iedereen geniet van een levend, groen en bloeiend dak!

Aandachtspunten bij aanleg

Voordat je een groen dak of daktuin aanlegt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De draagkracht van het dak: afhankelijk van de constructie is een draagvermogen van minstens 200 kg per vierkante meter nodig. Houd er rekening mee dat de aarde water vasthoudt en daardoor erg zwaar wordt. Ook vorst en sneeuw kunnen voor extra gewicht zorgen, waar het dak mogelijk niet op is berekend.
  • De ligging van het dak ten opzichte van de zon: op een dak op het zuiden zal de temperatuur snel oplopen en worden de planten aan fel licht blootgesteld. Het is belangrijk de planten hierop af te stemmen.
  • Veiligheid: al bij een beetje wind beneden op straat, waait het op het dak hard. Losstaande potten en hooggroeiende beplanting kunnen gevaar opleveren. Sowieso is volgens het Bouwbesluit een degelijke metalen omheining verplicht bij de aanleg van een daktuin- of terras.

Aan de slag

Er zijn veel verschillende soorten groene daken. Van de simpelste, die bedekt is met kleine vetplantjes, tot daken met kunstmatige bevloeiing en een heel dikke laag aarde waarin zelfs bomen kunnen groeien. Voor het simpele sedumdak, dat eigenlijk wel op elk dak past, kun je allerlei doe-het-zelf pakketten kopen. Het is een mooie, eenvoudige en relatief goedkope oplossing voor het dak van een schuur of aanbouw. De doe-het-zelf pakketten zijn zowel online als bij allerlei tuin- en kluscentra te koop.

Hoe intensiever het gebruik en de begroeiing wordt, hoe belangrijker het is om eerst de onderliggende constructie te bekijken. Laat je dan van te voren adviseren door een deskundige aannemer of (dak)hovenier. Onder meer Het Groene Loket, de Dakdokters en Solar Sedum  kunnen je adviseren en helpen bij de aanleg van een dak.

Wil je graag een natuurlijk groen dak? Lees dan vooral de uitgebreide Handreiking Natuurdaken, met het hoe en waarom, plus allerlei tips. Daarin vind je ook informatie over het nog vrij onbekende, maar voor de biodiversiteit wel heel waardevolle, bruine dak.

Eerst zelf meer uitzoeken? Op de website van Rooftop Revolution vind je een stappenplan voor de aanleg van een groen dak. Of kijk dit filmpje waarin Roger uitlegt hoe je verschillende soorten groendaken aanlegt.