Water besparen en opvangen

Nederland krijgt steeds vaker te maken met lange droogteperiodes. Daardoor dreigt regelmatig een watertekort. We krijgen dus ook vaker te maken met maatregelen om het watergebruik aan banden te leggen. 

Water besparen

GroeneBuurten pleit ervoor om in droogteperiodes het groen in de stad te blijven besproeien, vooral vanuit een langetermijnstrategie. We hebben alle planten en bloemen namelijk hard nodig om de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid te bevorderen. Je kunt hierbij wel rekening houden met enkele zaken.

Besparingstips

Geef planten niet elke dag water maar slechts eens per week een grotere hoeveelheid. Zo ontwikkelen ze langere wortels zodat ze dieper in de bodem water vinden

Geef ze vroeg in de ochtend water, zodat het tijd heeft om goed diep in de aarde te infiltreren en niet meteen verdampt

Zorg voor bedekking van de aarde in bloembedden met behulp van bodembedekkers, mulch (zoals afgemaaid gras, afgevallen bladeren of houtsnippers van gesnoeid hout) of cacaodoppen, om uitdroging tegen te gaan

Extra besparingstips

Door oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak te vervangen door waterbesparende varianten, kan het waterverbruik met 30% dalen. Een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld verbruikt 5 liter per minuut. Terwijl door de helaas erg populaire regendouche zelfs 15 liter per minuut wegvloeit!

Wasmachines zijn enorme water- en energieslurpers. Door bewuster te wassen bespaar je zowel water als energie. Laat de wasmachine alleen draaien als je volle trommel hebt. En gooi de trommel minder achteloos vol. Is het kledingstuk of die handdoek wel echt vies of kan deze nog een dagje extra gebruikt worden? Met minder vaak wassen help je het milieu én je portemonnee enorm.

Bij het wassen van de auto kun je driekwart van het water besparen als je emmers gebruikt. Met een tuinslang gebruik je al gauw 150 liter water. Met vier emmers van tien liter kan het ook.

Meer info

Kijk voor meer tips om water in en om huis te besparen bij water.nl. En als je graag écht alles over waterbesparing wilt lezen, check dan deze 101 tips (ja, je leest het goed) van Energievergelijk.

Regenwater opvangen

Als je een (gevel)tuin of balkon met planten hebt én een regenpijp binnen handbereik, kan het heel handig zijn om een regenton aan te sluiten. Het regenwater dat daarin opgevangen wordt, kan worden gebruikt voor het begieten van de planten. Dat betekent veel minder gedoe met gieters of tuinslangen. Er is  ook minder schoon water uit de kraan nodig. Dat scheelt in je portemonnee en helpt tegen de toenemende watertekorten in het land. Bovendien is regenwater beter voor je planten omdat het minder hard is.

Met je regenton ook draag je ook bij aan een klimaatbestendige stad. Tijdens flinke regenbuien, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen, sla je het regenwater tijdelijk op in je ton. Dat helpt om piekbelasting van de riolering tijdens die hevige buien te voorkomen.

Regenton

Een regenton kan aangesloten worden op allerlei soorten regenpijpen, zowel pvc als zink of koper. Ook op balkons kun je een ton installeren als er een regenpijp langsloopt.

Ben je huurder of lid van een VVE, vraag dan wel vooraf toestemming aan jouw woningcorporatie of de mede-eigenaren.

Check vooraf de afstand tussen de plaats waar de ton moet komen en de regenpijp. Als die afstand meer dan 30 centimeter is, kan er geen vulautomaat gebruikt worden. Een vulautomaat is wel aan te raden. Een vulautomaat voorkomt dat de regenton overstroomt. In de betere varianten zit een bladvanger en vaak kun je de toevoer in de winter afsluiten om kapotvriezen van de ton te vermijden.

Wij raden een vulautomaat aan waarbij je slechts een gat maakt in de regenpijp, en deze niet helemaal hoeft door te snijden. Dat maakt bevestiging veel gemakkelijker en verkleint het risico op lekkages.

Regenton aansluiten

De regenton kun je vrij gemakkelijk zelf aansluiten, zeker als je kiest voor bovengenoemde vulautomaat. Kijk bijvoorbeeld onze beknopte instructie van de Speedy. Bij Rainproof kun je ook instructiefilmpjes voor het aansluiten van een regenton vinden.

Verschillende woningcorporaties hebben een speciaal team samengesteld om zorg te dragen voor een goede aansluiting. Vraag hiernaar bij je eigen woningcorporatie wanneer je contact opneemt om toestemming te vragen.

Mocht het je ondanks alles toch niet lukken om de ton zelf aan te sluiten, neem dan contact op met ons om te kijken of er in jouw buurt een vrijwilliger is die je zou kunnen helpen, via info@groenebuurten.nl of 020-6628 237.