
Beplanting
Beplanting – introductie
Een korte introductie tekst. Plus goed beeld. Hoe/waar hebben we goede rechtenvrije (of eigen) afbeeldingen? Willen we alleen planten beschrijven? Ook bodembedekkers, struiken, heesters? En linkje naar bomen?
Hoe kies je planten?
Of link naar Buurtboomtuin of inhoud & functionaliteit hier opnemen. Overzicht planten hier plaatsen of verwijzen, dat is de vraag. Sorteren op licht, water, bodem, toepassing, kleur, soort.
Wat zijn de kosten voor overnemen, hoeveel tijd kost het ons om zelf het schema bij te houden? We kunnen ook verwijzen naar bijv. Appeltern (zie link).
Biologische planten
Waarom is het belangrijk en hoe kom je eraan? Cruijdthoek en Biotuinwijzer.nl.
Onderhoud
Ipsum
Help de wilde bij
Jouw (gevel)tuin kan meehelpen aan het behoud van wilde bijen. Naast de honingbij komen in Nederland ruim 300 soorten wilde bijen voor; ze zijn cruciaal voor ons voedsel vanwege hun rol bij de bestuiving van planten, bloemen, groenten en fruit. Veel gekweekte kruisingen zien er prachtig uit maar bieden veel minder tot geen voedsel aan bijen, vlinders en andere nectar en stuifmeel-eters.
Kies daarom voor voedselrijke beplanting in je (gevel)tuin. Zo vormen we met elkaar een voedsellint door de stad heen. Op https://www.hellogarden.nl/welke-planten/bijen-vlinders/ of http://www.drachtplanten.nl/ vind je een groot aantal geschikte planten.
Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen (https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Leerstoelgroepen/Omgevingswetenschappen/Natuurbeheer-en-Plantenecologie/Welke-planten-moet-je-inzaaien-als-je-wilde-bijen-wilt-bevorderen.htm) blijkt dat vooral algemene, inheemse planten van belang zijn voor onze bijen. De meest door wilde bijen bezochte plantensoorten zijn bijna allemaal algemeen voorkomende soorten, deels ‘onkruid’. Bijen gedijen het best bij een divers mengsel dat zorgt voor een goede voedselvoorziening van het vroege tot het late vliegseizoen van de bijen.